ASMR NajaarsRoei&Smultocht 2013

(ASMR is Amsterdamse Stichting Mindervaliden Roeien, dat evenals het Paralympisch TalentCentrum, is ondergebracht bij Roeivereniging Willem III)

Tussen herfststormen en plensdagen in konden we op woensdagmiddag 30 oktober bij prachtig helder, kalm, fris en zonnig weer onze traditionele najaarstocht door de grachten van de stad Amsterdam houden. Ruim twintig deelnemers stapten om half twee voorzien van noodrantsoen in vijf boten om de Amstel op te varen.

najaarsroeitocht

 

Het verspreide roeiersveld werd door een menigte van enkele toevallige passanten vanaf respectievelijk de Berlage brug, de Nieuwe Amstelbrug, de Torontobrug, de Hoge Sluis en de Magere Brug Ceintuur enthousiast toegezwaaid. Tijdens hoogtepunt werden we in het Entrepotdok langs Artis hartelijk begroet door vele dier(soort)en die het ongetwijfeld meer op ons en onze proviand hadden gemunt. Na een zware terugtocht begeleid door toegestroomde rondvaart- en sleepboten, bereikten we rond vier uur allen weer ongeschonden en veilig de thuishaven.

Tijdens het laatste zonnebad van het jaar werden op de bank voor ons clubhonk vele sterke verhalen uitgewisseld over de doorstane ontberingen die in de verhalen tot onwaarschijnlijke proporties uitgroeiden tijdens het aperitief gelardeerd met heerlijke pepernoten in de kantine van Willem III.

Om vijf uur vertrokken de meesten in een karavaan van auto’s naar de drukbezochte Jaap Eden IJsbaan, waar het schrijnend tekort aan gehandicapten parkeerplaatsen de enige smet vormde op de stralend verlopen dag. Gelijk Asterix & Obelix vierden we onze heldendaden tezamen met enkele vers aangetreden clubleden vervolgens op Bommeliaanse wijze bij een eenvoudig doch voedzaam maal van de drie Heilige Hollandse Winterstamppotten: Boerenkool, Hutspot en Zuurkool. Uiteraard ontbraken niet de benodigde slagersrookworsten met grove mosterd alsmede Grootmoeders pittige gehaktballen met fijne piccalilly. Alles werd nog eens rijkelijk overgoten met de meest voortreffelijke smakende vette jus van werkelijk Sjef van Oekelse allure.

Het maal werd ons naar traditie weer geserveerd door de uitbaters (Jac en Sonja Hoeve) in de prachtige en goedlopende ambiance van hun gerenommeerde sportkantine “De Skeeve Skaes”, nog wereldberoemd uit de legendarische dagen van Ard en Keessie. Het sublieme hoogtepunt van de avond werd bereikt met het uiterst exquise toetje van, met krakend vers gebakken gesuikerd bladerdeeg omflapte, appel vergezeld van een bolletje vanille-ijs en een toef slagroom getopt met een geraffineerd takje munt.

Zo ging het gezelschap kranige kneuzen opgeladen met een schat aan sportieve en culinaire avonturen moe maar zeer voldaan huiswaarts. Helaas zijn we vervuld van droefenis dat we onze jaarlijkse stamppottraditie bij de Skeeve Skaes niet kunnen voortzetten omdat sinds een week bekend is dat de Skeeve Skaes per 1 mei 2014 wegens geldwolferij van de Jaap Eden IJsbaan definitief moet sluiten.

Gerrit van Ark, 31 oktober 2013, lid van ASMR sinds 2001,