Finaleplaats voor para-roeiers Van der Loos en De Koning

25 augustus 2014
Esther van der Loos en Corné de Koning hebben zich geplaatst voor de finale van het WK. In de heats van de mixed dubbeltwee zetten de Nederlandse para-roeiers de derde tijd neer.
Van der Loos en De Koning werden in hun heat tweede achter Australië, precies genoeg voor een finaleplaats.

De Nederlandse mixed dubbeltwee geldt als een kandidaat voor de medailles in Amsterdam. Bij de World Cup in Aiguebelette eindigden Van der Loos en De Koning dit jaar op het podium. Het duo werd in het internationale veld tweede achter regerend wereldkampioen Frankrijk.

Van der Loos en de Koning startten maandagochtend voorzichtig aan hun race. ‘We wisten dat de Brazilianen hard zouden starten en dat we ons daar niet door moesten laten opjagen. Halverwege zetten we een tussensprint in en schoven we naar voren.’

De Australiërs bleven buiten bereik, maar de Brazilianen vormden in het vervolg van de race geen bedreiging.

Vorig jaar werden de Nederlanders vijfde in de A-finale op het WK in Chungju. In zijn tweede WK-finale wil De Koning naar het podium. ‘We hebben tot aan de finale twee dagen rust. Donderdag moeten we er staan.’

Voorlopig is de mixed dubbeltwee de enige Nederlandse boot in de finales van het pararoeien. Alexander van Holk eindigde in zijn serie als zesde en laatste en vervolgt het toernooi in de herkansingen. Ook Sjaan Quirijns start dinsdag in de herkansingen. Quirijns kwam als vijfde over de finish in haar heat, maar schoof een plekje op in de uitslag na diskwalificatie van Katelynne Steinke. De boot van de Amerikaanse skiffeuze bleek bij de weging onder het toegestane gewicht.