Pararoeiers vijfde in finale WK roeien Zuid-Korea (dag 4)

De pararoeiers Corné de Koning en Esther van der Loos zijn vandaag als vijfde geëindigd in de WK-finale in de klasse TAMix2x (gebruik van armen/rug, gemengde dubbel twee). De ploeg was “niet ontevreden” met hun vijfde plek. De ploeg roeit sinds acht maanden samen, maar maakt veel vooruitgang. Op de Zuid-Koreaanse WK-baan haalden de paraploeg maar liefst 13 seconden af van hun PR.

Esther van der Loos: “Voor mijn schaatsongeluk schaatste ik in de nationale marathontop. Via het revalidatiecentrum kwam ik in aanraking met de roeisport. Door mijn sportieve achtergrond kon ik snel progressie boeken in de boot. Ook Corné sportte voor zijn roeicarrière op hoog niveau in het nationale rolhockeyteam en trainde bijna dagelijks in de sportschool. De sportiviteit zit er in.” Corné de Koning: “Ik trainde al veel op de ergometer en die kracht neem ik mee de boot in. Esther noemt mij wel eens ‘de spierbundel’. Als team vullen we elkaar goed aan. De volgende stap is dat we meer trainingskilometers gaan maken.”

Coach Martin Lauriks: “De vijfde plaats in deze finale is een prima resultaat. Ze roeien nog niet heel lang. De komende tijd zullen we ons vooral focussen op het maken van trainingskilometers. Op zich heeft Esther met haar schaatsachtergrond al ‘de longen’. Zij zal vooral meer spierkracht moeten ontwikkelen. Je zult ons dus veel vinden in de fitnessruimte.” Het doel van de paraploeg TAMix2x is meedoen aan de Paralympics in Rio 2016. “Maar eerst gaan we presteren op het WK in eigen land, volgend jaar”.

Nederland is met 14 ploegen vertegenwoordigd op het WK roeien 2013. Aan het WK 2013 doet een record aantal landen mee van 73. Het WK duurt nog tot en met aanstaande zondag (1 september).